Bröllopstårtan har en omfattande historia, sist i texten finner du den. >
Här kan du finna inspiration till tårtan på bröllopet. Undrar du om något? Klicka på Ställ en fråga om vett och etikett. Det är kostnadsfritt och du är anonym.
En tårta som skärs för första gången brukar skäras så att den biten är lika bred som tårtspadens bredd.
Den skärs av brudparet tillsammans, bruden lägger sin högra hand på skaftet.
Det symboliserar att hon därmed blir den som skär första biten av tårtan och därmed blir den som har beslutsrätten i hemmet.
Men givetvis kan det inte enbart tillfalla henne, så därför lägger brudgummen sin högra hand över hennes hand.
Nu skär de tillsammans.
En betydligt mer modern tolkning är att brudparet delar för första gången något som man och hustru och att gemensamt skära första tårtbiten symboliserar ett av alla de hinder som de ska igenom under livet.
Ibland förekommer det även att bruden ger brudgummen ett första smakprov på tårtan genom att mata honom.
Det kommer från traditionen att förr skulle en brud i England ge alla bröllopsgästerna en smakbit, en ritual med rötterna i Romarnas kaka som alla skulle få en gnutta av.
Under sena 1660-talet under Charles II:s regim i England, noterade en fransk kock vars namn är okänt, att man hade en tradition av att stapla bullar som en hög tårta.
Denna tårta var osötad och serverades vid alla festligheter.
Så även vid bröllop, men detta var innan kylskåpens tidevarv eller plastinslagna tårtor.
Det var svårt att få tårtan att hålla ihop.
Man smetade alltså in den i ister, ett lager som sedan togs bort inför bröllopet.
Därifrån har vi glasyrens tradition kan man gissa.